Klaar voor de start

Hoera, je hebt een nieuwe baan veroverd. Gefeliciteerd. Je staat op de drempel van een volgende stap in je leven. Alles wat je tot nu toe verzameld hebt qua kennis, ervaring en vaardigheden, kun je gaan gebruiken in die kakelverse werkomgeving.

Zelfs als dit je eerste echte job is, heb je vast al wat werkervaring opgedaan. Studeren kost geld, dus een bijbaantje was vermoedelijk noodzakelijk. Nu ga je aan de slag op een nieuwe werkplek. Voor acht uur per dag, vijf dagen in de week in een volledige baan; of in je tweede baan, met het voornemen het nu anders te doen. Wellicht met iets minder uren, maar des te meer ambitie. Vast contract, tijdelijk, zzp of detachering. Je bent er klaar voor.

Hoe zal je eerste werkdag eruit gaan zien? En de eerste week en de eerste maanden? Daar gaat het eerste hoofdstuk van dit boek over: de wittebroodsweken. Tijdens die wittebroodsweken kom je allerlei nieuwe zaken tegen: thuisraken in een nieuwe omgeving, je mond opendoen tijdens het eerste werkoverleg, het eerste evaluatiegesprek, de omgang met collega’s, ontdekken waar je maatjes en de lastigere types zitten, effectief beïnvloeden, onderhandelen, machtsspelletjes. Oei, hoe ga je daarmee om? Wellicht liggen vorige ervaringen nog vers in je geheugen. Hoe je met al die werkzaken om moet gaan, was niet bij iedereen onderdeel van het studiepakket. Of misschien heb je je in het verleden wel verdiept in een bepaalde methode of techniek, maar is die er in de dagelijkse drukte weer bij ingeschoten. Je weet het wel, maar bent niet toegekomen aan de echte toepassing. Dan kun je aan de slag met dit boek. De titels van de hoofdstukken zijn kort en krachtig. Kijk maar in de inhoudsopgave en je ziet snel waar je meer kunt vinden over heel veel thema’s waar je in je werk mee te maken kunt krijgen.

Elk hoofdstuk eindigt met een of meer tips voor verdere verdieping over juist dat onderwerp.

Aan het eind van het boek vind je een overzicht van alle boeken en sites per hoofdstuk.

We leven in een van de gelukkigste landen ter wereld, maar uit allerlei onderzoek blijkt, dat relatief weinig mensen floreren in hun werk. Floreren staat voor tot bloei komen. Werk is een belangrijk

deel van ons leven. Als je daar je talenten kan ontplooien en voor je gevoel een zinvolle bijdrage levert, zit je lekkerder in je vel, zowel fysiek als mentaal.

Waarom dit boek

Bij het surfen op internet merkte ik zelf dat het steeds lastiger wordt om kort en compact de juiste informatie te vinden. Voor je het weet, verdrink je in de overdosis, of je eindigt bij iets heel anders dan waar je naar op zoek was. Als dat een paar keer is gebeurd, krijg je de neiging ermee te stoppen, want zoeken en niet vinden geeft ongemak. Dan kan een ouderwets papieren boek toch handiger zijn.

Je vindt hierin een overzicht van de belangrijkste methodieken op het gebied van communicatie, samenwerken, onderhandelen, persoonlijk leiderschap en timemanagement. Kort, bondig, en met verwijzingen voor als je meer wilt weten. Veel van deze onderwerpen zullen op je nieuwe werkplek langskomen, voor het eerst of voor een tweede keer, waardoor je het anders en beter kunt doen. Je kunt het boek in zijn geheel lezen, maar ook direct naar het hoofdstuk gaan dat voor jou op dat moment actueel is. En heb je na lezing behoefte aan maatwerk, dan is een coachtraject het overwegen waard, bij mij of een van mijn NOBCO erkende collega’s.

De methodieken en technieken (en nog veel meer) uit dit boek heb ik opgedaan in de loop van mijn werkzame leven. Ze heb­ben de tand des tijds doorstaan en hun waarde in de praktijk bewezen, zowel in mijn coachings- en trainingspraktijk als voor mezelf en de vele coachees die ik heb mogen begeleiden. Ze zijn gestoeld op mijn ervaringen – een wetenschappelijke onderbou­wing is daarom niet te geven. Wel geef ik ook wel eens een snuf kritiek op actuele methodieken en technieken.

Twee onderdelen die wel van belang zijn, komen in dit boek niet aan bod: de invloed van je geslacht en je culturele bagage. Beide hebben een grote invloed op je persoonlijk functioneren en je per­soonlijke effectiviteit. Maar de verschillen tussen man en vrouw zijn veel diverser en gedifferentieerder dan geslacht alleen, en de invloed van de cultuur waarin je bent opgegroeid maakt het nog complexer. Deze complexiteit vraagt om een ander boek. Mocht het je interesse hebben, dan is er gelukkig van alles over te vinden.

Ik hoop dat dit boek je voldoende informatie biedt voor het ver­groten van je werkpret en welbevinden, zo dat je kan floreren en vaker fluitend naar je werk gaat. En als bonus: je kunt er ook bij allerlei privézaken baat bij hebben. Veel toepassingsplezier.

Uitgeverij Haystack

Papieren versie, Verschijningsdatum: 29092020

ISBN: 9789461264053.  Adviesprijs € 21,50.

E-bookversie, Verschijningsdatum: 06102020.

ISBN: 9789461264152.  Adviesprijs  € 16,50.