De symptomen zijn al eens benoemd: Blijf je ook wel eens met dat onderhuidse gevoel zitten dat er meer aan de hand is, nadat iemand een opmerking plaatste waarin jij duidelijk een ondertoontje hoorde? En krijg je wel eens zo’n verdekte, verbale aanval en weet je niet goed hoe je daarop kunt reageren? Volg dan de workshop Verbaal judo.

Wat is verbaal judo? Verbaal judo is een gesprekstechniek waarmee je op een prettige en relatief eenvoudige manier verdekte, verbale aanvallen kunt neutraliseren.

Voor wie? Voor iedereen die het gevoel heeft niet goed te kunnen reageren op vervelende opmerkingen van anderen, opmerkingen waarmee niets aan de hand lijkt te zijn maar die je toch een onprettig gevoel geven omdat je onbewust weet dat ze negatief bedoeld zijn.

Wat gaan we doen? In de workshop ga je op interactieve wijze aan de slag met de twee componenten van verbaal judo: de achterliggende attitude en de gesprekstechniek zelf. Daarna ruimen we tijd in om nader kennis te maken met de meest voorkomende typen bedekte verbale aanvallen en leren we hoe we ermee om kunnen gaan. We pakken daarbij voorbeelden uit de dagelijkse werk- of privésituatie.

Deel 1 De attitude

Drie voorwaarden om verbale zelfverdediging te kunnen toepassen zijn:

  • herkennen en begrijpen wat op dat moment werkelijk aan de hand is
  • luisteren zonder direct (intern) te oordelen
  • adequaat reageren

Deel 2 De gesprekstechniek

Korte uitleg van de meest voorkomende patronen. Aan de slag met voorbeelden uit de praktijk, individueel, in groepjes en plenair.

Deel 3: De toepassing

Op basis van de toepassing in groepjes maak je een keuze uit de voor jou meest passende eerste oefenstap en werk je deze uit. Uitwisseling plenair en laatste toepassingtips voor de praktijk van alledag.

Wat neem je mee? Na afloop van de workshop ben je in staat om een bedekte verbale aanval te herkennen, een adequate reactie te formuleren en heb je zicht op mogelijke reactiepatronen van je gesprekspartner.

De workshop kan in 3 tot 4 uur worden gegeven. Maximaal aantal deelnemers is 12 tot 16. Elke laatste vrijdagmiddag van de maand is er een workshop op basis van open inschrijving, centraal in het land. Vanaf 6 deelnemers gaan we aan de slag. Kosten per persoon €125,- excl. BTW.

Meld je aan via: verbaaljudo@clairscan.nl of via het inschrijfformulier op de website. Ook is het mogelijk de workshop in-company te geven.
Tarief op aanvraag beschikbaar.

Nieuwsgierig geworden? Hennie de Kler was afgelopen zomer op bezoek bij NCRV’s Cappuccino. De opname kan je hier beluisteren:

Verdere vragen? Neem contact op!

Blog van een deelneemster, workshop juni 2014. Onbestorven weduwe.nl

Nooit gedacht “had ik dat maar gezegd!”, “waarom wist ik nou geen adrem antwoord?” of ben je er toch weer ingestonken, ga je weer uitleg geven terwijl je helemaal geen zin had om jezelf te verdedigen? Nou, ik wel! En meer dan eens. Daar moest tegengas komen. Hennie de Kler gaf een workshop Verbaal judo. Met een kleine groep de valkuilen leren herkennen én deze leren te pareren! Een heerlijke workshop!

Bamboe, hoe beweeglijk ben jij workshop Verbaal judo