Omgaan met tegenvallers.

Valt het tegen, voldoet het niet aan wat je had verwacht? Dan krijg je regelmatig het advies: Positief blijven. Verpakt in allerlei variaties zoals: zie het als een kans, een uitdaging, je was er nog niet aan toe, er wacht iets beters of laat het los. Als brenger van deze aanbeveling heb je je goede wil getoond. Als ontvanger van dit advies is het effect meest onbedoeld anders. Want eigenlijk zegt de adviseur in de ondertoon dat je niet in staat bent om te gaan met teleurstelling. En veronderstelt tevens dat je met een kleine swipe in de goede stand te zetten bent. Resultaat: je bent weer op jezelf teruggeworpen. Niet echt ondersteunend voor de teleurgestelde.

En kan dat trouwens wel, jezelf in de positieve stand swipen?hartje2

Alles wat we ervaren qua emoties wordt gevormd op basis van een mix van blijdschap, verdriet, boosheid en angst.

Kijken we naar de labels die we daar op plakken, dan zien we dat er 1 valt in de categorie positief en 3 in de categorie negatief. Oeps! Dit gegeven valt samen met de resultaten van onderzoeken, waaruit blijkt, dat ¾ van onze gedachten ook ‘negatief’ geladen zijn. Het is dus redelijk onbegonnen werk om jezelf met een swipe in de positieve stand te krijgen. Maar wat dan wel?

Bij kleine teleurstellingen helpt het het beste jezelf even af te leiden. Voor het grotere werk, helaas, er is geen quick fix. De verwerkingsstart ligt veelal in de erkenning van het negatieve. Dat het gewoon balen is. En dat betekent ook het ervaren van dat vervelende gevoel. Laat dat vervelende gevoel toe, erken het, neem even afstand en laat het bezinken. Vraag je daarna af wat het eigenlijk probeert te vertellen aan je. Want het vertelt je iets over je achterliggende normen, waarden en daarop gebaseerde verwachtingen. Daar ligt de oorzaak van je ongemak. Daar was iets pijnlijk geraakt. Als je op deze manier naar je ongemak kijkt, krijgt het een andere waarde. Het kan het signaal zijn voor wat innerlijk bijstelwerk op het gebied van die verwachtingen.

Nog even terug naar positiever worden. Dat kan wel. Maar niet in een swipe. Recent zag ik een interessante uitzending van het programma Focus, van de BBC. http://www.npo.nl/focus-hoe-word-je-een-zorgeloos-mens/07-12-2014/VPWON_1220519. Daarin onderzoekt Micheal Mosley een aantal methodieken voor een positievere kijk op het leven. Dat bleek te werken.

 

En voor de volgende keer dat je een goedbedoeld advies krijgt. Je kan in ieder geval aan de slag met Verbaal judo. Ga in de bamboestand doorvragen: Hoe bedoel je dat precies? Dat helpt de adviseur specifieker te worden. Vaak blijkt dan dat de adviseur het ook niet zo goed weet. En dat is een veel prettigere situatie als die lichte mentale kater achteraf in je eentje.