Starten in vogelvlucht, tip 6

Het eerste salaris of de eerste betaling van je factuur. Dat is wel een feestje waard. Vier je eerste succes. En of je dat nu doet door de aanschaf  van een lang gekoesterde wens of met een aangenaam diner.   Maar daarna  is het ook het moment om na te gaan denken over de wat langere termijn. Hoe ga je dat verse geld besteden. Wat zijn je wensen op korte en op langere termijn?

Hier 5 punten om te overwegen:

– heb je een potje voor noodgevallen, een buffertje

– heb je nog schulden?

– heb je zicht op je inkomsten en uitgaven in combinatie met je nieuwe inkomen? Maak een overzicht om te bepalen wat je  daadwerkelijk minimaal nodig hebt en wat de extra’s zijn. En vergeet de toekomstige belasting niet, incl. beëindigen van nog lopende toeslagen.

– denk na over je pensioen

– wat zijn je lange termijn wensen, bv. een wereldreis, een eigen huis? Automatisch sparen is dan de beste tactiek.

Maak op basis van je antwoorden een planning. Daarbij kan de 50-30-20-procent-regel van pas komen, bekend door Kyle Taylor (The Penny Hoarder).  Die werkt als volgt: 50% van je inkomen gaat rechtstreeks naar de bank. Naar je normale rekening, noodpotje of spaarrekening. 30% geef je uit aan je huidige levenskosten en met de laatste 20% betaal je leuke dingen. Uiteraard kan je de % aanpassen naar jouw situatie. Maar het achterliggend idee blijft, begin vroeg. Succes.

Meer weten over hoe je succesvol begint in je nieuwe baan?

Lees hoofdstuk 1, De wittebroodsweken, uit:

Klaar voor de start. De beste tools om te floreren in je nieuwe baan.

Direct bestellen: Managementboek.nl