Starten in vogelvlucht, tip 1

Het is bijna zover. Je gaat beginnen met een nieuwe klus of op een nieuwe werkplek, analoog of digitaal.

Hoe zorg je dat je die eerste keer er zo goed mogelijk voor staat?

Natuurlijk zijn er de aloude adviezen als kom op tijd en zorg dat je er netjes en verzorgd uitziet. Open deuren, maar hoe geef je je eigen draai aan deze tips?

 

Open deur 1:  Kom op tijd.

In de analoge versie:

Zorg dat je er ongeveer 10 minuten voor de aanvang bent. Je hebt dan even tijd om nog wat rond te kijken, de omgeving in je op te nemen en te even te registreren hoe je er fysiek en mentaal bijzit of staat. Merk je onrust van binnen? Vermoedelijk wel. Hoort erbij, wat zenuwen.  Zolang ze niet de overhand hebben, geen reden tot zorg. Voel je toch wat paniek, droom jezelf dan even weg op een onbewoond eiland of een voor jou andere aangename plek.  Reguleer je ademhaling, en de rust kan weer terugkeren. Zo kom je mindfull binnen.

Open deur 2: Netjes en verzorgd?

Netjes is voor ieder anders. Hier zal je dus wat research vooraf moeten doen. Dat heb je uiteraard al gedaan toen je je interesse aangaf voor de job. Nu is een ander soort onderzoek nodig. Google even via afbeeldingen de naam van de organisatie en/of wat namen van aanstaande collega’s op het werk. Dat geeft je een vervolg indruk van de reguliere kledingstijl van het bedrijf. Voor een aantal sectoren is dat makkelijk, bv. het uniform of de banksector. Zaak is te zorgen voor aansluiting. De persoonlijke touch geef je met een leuk accent in de vorm van een sieraad, tas of accessoire .  Dat maakt direct het bruggetje naar verzorgd. Door dat persoonlijke accent blijkt dat je aandacht hebt gegeven aan de verzorging. En natuurlijk fris gewassen, redelijk gekapt en geen losse veters of kapotte hengsels. Voor je eerste dag is dat meer dan genoeg.

 

Meer weten over hoe je succesvol begint in je nieuwe baan?

Lees hoofdstuk 1, De wittebroodsweken, uit:

Klaar voor de start. De beste tools om te floreren in je nieuwe baan.

Direct bestellen: Managementboek.nl